Onderzoek

De KGOKK doet aan historisch, oudheidkundig en kunsthistorisch onderzoek over de regio Kortrijk en publiceert hierover in haar Handelingen. Met vlot geschreven en wetenschappelijk stevig onderbouwde bijdragen wordt een ruim publiek bereikt. Wil je graag het resultaat van jouw onderzoek aan een breed publiek voorstellen kan je contact opnemen met onze redactieverantwoordelijke. Indien je tekst voor publicatie in overweging wordt genomen, zal je verder deskundig begeleid worden bij de vormgeving en illustratie van je bijdrage. Een overzicht van de publicaties van de voorbije tien jaar kan je op de pagina ‘publicaties’ van onze website vinden.

 

Bibliotheek

De KGOKK beschikt over een rijke bibliotheek met boeken over de lokale en regionale geschiedenis. De bibliotheek is ondergebracht bij het Rijksarchief Kortrijk en kan ter plaatse geconsulteerd worden.

Naast boeken en tijdschriften bewaart de bibliotheek ook aparte fondsen en verzamelingen:

  • Het Fonds Geo d’Acconit met uitzonderlijke publicaties over de geschiedenis en architectuur van Egypte en de klassieke oudheid. 
  • Het Fonds professor Adelbert van de Walle (1922-2006) met documentatie over de geschiedenis en de productie van het middeleeuwse meubel in Vlaanderen o.a. over de Kist van Oxford.
  • De verzameling van Joseph Delbaere (1887-1972), auteur en ondervoorzitter van de Kring, met originele documenten en afschriften met betrekking tot de geschiedenis van de kasselrij Kortrijk. Deze collectie wordt momenteel ontsloten. 

Projecten

De KGOKK wil bepaalde thema’s dieper gaan uitpuren en zet hiervoor naast de publicatie van een thema nummer projecten op.

Pierre de la Rue 1518 – 2018

Op 20 november 1518 overleed componist Pierre de la Rue in Kortrijk. Naast een toonaangevend Vlaams polyfonist was hij ook kanunnik in de Kortrijkse kapittelkerk (Onze-Lieve-Vrouwekerk).  In 2018 werd de vijfhonderdste verjaardag van zijn overlijden herdacht met lezingen en een opvoering van zijn Missa pro defunctis, ook vaak het Requiem genoemd, in diezelfde Onze-Lieve-Vrouwekerk, de kerk waar hij na zijn overlijden ook begraven werd. Meer info over de herdenking kan je vinden op de webpagina van Erfgoed Zuidwest. Een beknopte biografie over de componist vind je in de databank van Muziekpunt Vlaanderen. Zijn bekendste werk kan je hier beluisteren.

Zwikken van de gravenkapel

De Gravenkapel te Kortrijk bezit naast de portretten van de graven van Vlaanderen ook een prachtige reeks van kleine sculpturen die ingewerkt zijn in de verschillende boogtraveeën. In de architectuur wordt het hoekstuk tussen een cirkel en de rechthoekige omlijsting hiervan zwik genoemd. De zwikken van de Kortrijkse Gravenkapel bieden niet alleen een bloemlezing uit de bekendste thema’s uit de religieuze iconografie, maar tonen ook meer wereldse taferelen zoals middeleeuwse riddertoernooien. Op de website van Openbaar Kunstbezit Vlaanderen kan je meer lezen over deze kleine architecturale wonderen. In 2016 organiseerde de Kring een colloquium met verschillende eminente sprekers en besteedde ze haar Handelingen volledig aan deze kunstschat. Van dit nummer kan je in onze winkel nog steeds een exemplaar verkrijgen.

Restauratie van unieke archiefstukken

Onze vereniging wil naast het ontsluiten van archivalia en het verrichten van onderzoek ook een actieve rol spelen in het conserveren van het Kortrijkse erfgoed. Daarom stelt de KGOKK jaarlijks een budget ter beschikking van het Rijksarchief om kostbare en unieke archiefstukken te laten restaureren. Het Register van de Draperie is in dit licht een absoluut topstuk van de collectie. Dit lijvige volume zou niet gerestaureerd kunnen worden zonder de zeer gewaardeerde steun van Libeco-Lagae NV.

Reconstructie Kist van Oxford

De Kist van Oxford, die zich in het New College in Oxford bevindt, is een van de belangrijkste iconografische bronnen van het veertieneeuwse Frans-Vlaams conflict en de Guldensporenslag in het bijzonder. Verschillende personen hebben zich jarenlang – maar helaas vruchteloos – ingezet om deze kunstschat naar Kortrijk over te laten brengen. Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de Kring in 2003, besliste het bestuur van de vereniging, onder impuls van Didier Dumolin, om deze verjaardag op een blijvende manier te herdenken door een reconstructie van de Kist van Oxford aan het museum 1302 te schenken. Op basis van advies van verschillende specialisten, onder meer wijlen professor Adelbert Van de Walle, Jean-Albert Glatigny en Damien Bourlée, werd een waarheidsgetrouwe kopie vervaardigd. Naar aanleiding van dit project werd in 2006 ook een begeleidende publicatie uitgegeven.

Samenwerking

De KGOKK werkt samen met de archieven en musea Kortrijk en tal van andere erfgoedverenigingen zoals